Uppförandekod

Främja en säker och inkluderande dansgemenskap

Vi är dedikerade att skapa en trygg och inkluderande miljö på våra evenemang och klasser. Även om de principer som anges här kan verka självklara, vill vi betona deras betydelse och uppmuntra alla att reflektera över dem. Denna uppförandekod syftar till att säkerställa att alla deltagare kan njuta av sina danserfarenheter och att de respekteras under våra aktiviteter. Som deltagare i våra aktiviteter, oavsett om du är besökare, instruktör, domare, artist, volontär eller personal, förväntar vi oss att du bekantar dig med och följer vår uppförandekod.

  1. Ömsesidig respekt och hänsyn: Våra evenemang erbjuder en välkomnande plats för alla att uppleva och dela dansens glädje, oavsett ålder, kön, könsidentitet, sexuell läggning, etnicitet, utseende, religion eller förmåga. Vi tolererar inte någon form av diskriminering eller trakasserier – vare sig verbala, fysiska eller psykiska – på eller utanför dansgolvet. Som deltagare respekterar jag andras gränser och olikheter, vare sig det gäller personligt utrymme, fysisk kontakt, dansstil eller samtycke till mer avancerade rörelser. Om jag missbedömer gränserna och blir ombedd att sluta med det jag gör, antingen verbalt eller icke-verbalt (som med ett ansiktsuttryck eller kroppsspråk), slutar jag omedelbart.
  2. Säkerhet: Både på och utanför dansgolvet tar jag ansvar för allas säkerhet och undviker kollisioner och skador. Jag är medveten om de olika fysiska förmågorna hos deltagarna och ser till att min partner känner sig bekväm. Om min partner säger att en viss rörelse är obekväm eller orsakar smärta, ber jag om ursäkt och avstår från att göra rörelsen igen, även om jag inte förstår orsaken. Om oavsiktlig olämplig beröring eller kollisioner inträffar, ber jag om ursäkt och kontrollerar med den andra personen för att säkerställa deras välbefinnande.
  3. Att vara en respektfull danspartner: Jag förstår att våra socialdanser ger mig möjlighet att skapa en inbjudande och tolerant miljö där alla känner sig välkomna. Jag strävar efter att göra dansen till en positiv upplevelse för båda parter genom att anpassa dansen till min partners nivå och förmågor. Att säga ”ja” till en dans innebär att vi dansar en låt tillsammans, men det är okej att dansa fler låtar om båda parter är överens. Vanligtvis accepterar människor gärna en dansinbjudan, men det är också okej att säga ”nej”. Om någon tackar nej till en dans respekterar jag det beslutet och letar istället efter någon annan att dansa med.
  4. Egenvård, hygien och hälsa: Jag är medveten om och tar ansvar för mitt välbefinnande och mina personliga behov. Jag undviker starka dofter, upprätthåller god personlig hygien och avstår från att delta om jag är sjuk. Jag informerar arrangören om specifika behov, såsom språksvårigheter, hörselproblem, diabetes, epilepsi eller allergier, för att skapa en säker och hälsosam miljö. Genom att vara proaktiv bidrar jag till en inkluderande upplevelse för alla deltagare och hjälper arrangören att hantera eventuella särskilda behov.
  5. Deltagande i klasser och workshops: När jag deltar i klasser försöker jag följa lärarnas instruktioner och göra övningarna som de visas för att skapa de bästa förutsättningarna för mig själv och min danspartner. Jag ger inte oönskad feedback till min danspartner om det inte efterfrågas och är medveten om att vi kan vara på olika stadier i vår inlärning. Om jag är osäker på hur jag ska utföra de instruerade rörelserna, frågar jag instruktören.
  6. Respekt för utrustning och lokaler: Jag använder den utrustning och de lokaler som tillhandahålls där vi tränar och håller evenemang på ett ansvarsfullt sätt. Genom att undvika onödigt slitage på golv och ytor bidrar jag till klubbens goda rykte och möjliggör framtida evenemang i en väl underhållen och trevlig miljö.
  7. Söka hjälp och stöd: Om bekymmer uppstår kan jag alltid vända mig till klubbens representanter, såsom kursledare, evenemangsarrangörer eller styrelsen, för hjälp. Detta inkluderar situationer där något inte känns rätt eller om jag observerar eller upplever något som kan utgöra en risk för någons mentala eller fysiska hälsa. Som representanter för föreningen följer vi snabbt upp och hjälper deltagare att känna sig trygga under våra aktiviteter.

Konsekvenser: Jag bekräftar att dessa riktlinjer är avgörande för att skapa en säker och trevlig dansmiljö. Olämpligt beteende, inklusive överträdelser av denna uppförandekod eller svensk lagstiftning, kommer att leda till konsekvenser. Dessa kan inkludera samtal med klubbens representanter, skriftlig dokumentation, uteslutning från evenemang (utan återbetalning), tillfälliga avstängningar och/eller polisanmälningar beroende på beteendets allvar och upprepning. Som arrangörer ber vi också alla deltagare att förstå att vi inte kan täcka alla situationer i ett dokument som detta; vi uppmuntrar alla att använda sitt omdöme och sunda förnuft för att bidra till en säker och trygg dansmiljö.